Baristas at work, Onderzoekjes, Overige, Persberichten
In de 14e eeuw waren verschillende leden van de Katholieke kerk tegen de introductie van koffie in Italië. Koffie zou namelijk de “drank van de duivel” zijn. Clementus VIII vond, na het drinken van een kopje, dat het een zonde zou zijn als alleen heidenen ervan mochten genieten. De koffie werd gezegend en verspreidde zich daarmee over heel Italië en werd, in zowel elegante als huiselijke inrichtingen, al snel een ritueel onder kunstenaars, politici en schrijvers.
Hoewel koffiebonen niet in Italië zelf groeien maar in een klimaat dichter bij de evenaar, heeft het land koffie vervolmaakt door voorbereidingsmethoden te introduceren die de aroma van koffiebonen versterken.
Koffie is een onderdeel van de Italiaanse cultuur geworden. Er worden jaarlijks ongeveer acht miljoen zakken koffie naar Italië geïmporteerd. Italianen drinken koffie ofwel thuis, waar het gewoonlijk wordt gemaakt in een percolator. Dan wel in café’s, restaurants en op werk, waar het wordt klaargemaakt met behulp van een espresso koffiezetapparaat.
De uitvinding van het espresso koffiezetapparaat
‘Espresso’ betekent in het Italiaans ‘ter plekke klaargemaakt’.
In 1901 was de Milanese Luigi Bezzera de eerste die een met stoom aangedreven espresso koffiezetapparaat produceerde. Bezzera’s patent was het startschot voor een reeks van technologische ontwikkelingen, gedaan door vele Italiaanse bedrijven. In 1938 introduceerde Achille Gaggia een ontwerp met een revolutionaire pistontechniek om water onder hogedruk door gemalen koffie te persen om een meer aromatische drank met een dichte, compacte room te krijgen: de espresso zoals we die vandaag de dag kennen.
Huisgemaakte koffie: de mokkapot
De percolator, door Alfonso Bialetti uitgevonden in 1933, is qua design door de jaren heen weinig veranderd. Origineel de ‘Moka express’ genoemd, deze werkt hedendaags nog op exact dezelfde manier.
De kunst van het blenden
Koffie blending, de kunst om elke koffie uniek en herkenbaar te maken met een consistente smaak, werd meer dan honderd jaar geleden geïntroduceerd door Luigi Lavazza. Hij combineerde koffiesoorten van over de hele wereld. Met blending en verschillende manieren van roosteren ontstonden er eindeloze variaties. Luigi Lavazza bleef zoeken naar nieuwe ontwikkelingen en zo werd het dankzij hem in 1923 mogelijk om met de inzet van pergamijn – materiaal dat conservatie van producten mogelijk maakt – voorverpakte koffie te verkopen.
Maar hoe drinken Italianen nu daadwerkelijk hun koffie? Hoe bestel je een espresso zoals een echte Italiaan dat doet?
Er zijn maar weinig regels, en die zijn simpel.
Hoewel espresso de correcte term is om koffie te omschrijven die met een espresso koffiezetapparaat wordt bereid bij een café of restaurant, gebruiken Italianen deze term niet. Zij beschouwen het als nogal technisch en eigenlijk overbodig. In plaats daarvan volstaat het om simpelweg “un caffè” te bestellen.
Zoals hierboven vermeld, is het bestelproces in Italië vrij gemakkelijk. Het mag elders dan wel gebruikelijk zijn om aan de barista extravagante voorbereidingsmethoden te vragen, de Italianen kijken daar raar van op. Sterker nog, de Italianen drinken hun koffie liever gewoon zwart, of soms met melk, zoals in een cappuccino of een latte macciato.
Er is echter ook ruimte voor wat plezier: het is voor Italianen niet ongewoon een “marocchino” te bestellen, een heerlijke espresso met gesmolten chocolade, een vleugje melkschuim en cacaopoeder. Of een “caffè shakerato” te bestellen, een espresso geschud met ijs, en soms ook met een vleugje likeur.
Als je na een bepaald tijdstip een kopje koffie bestelt met melk, dan kan je in een Italiaans café of restaurant rekenen op blikken van omstanders. Het bestellen van een cappuccino na een gerecht of simpelweg na het middaguur verraadt je meteen als toerist in Italië. Een cappuccino is prima voor bij het ontbijt, of halverwege de ochtend, maar na een zeker tijdstip is alleen een espresso nog acceptabel. Echter, na een grote maaltijd, wanneer een espresso niet voldoende is, kun je een “caffè corretto” – een espresso met een beetje grappa, of iets soortgelijks, bestellen.
espresso, italie, koffie, lavazza
Comments RSS Feed