Baristas at work, Partners

De Simon Lévelt thuisbarista cursus

16 sep , 2016  

Kleine wijzigingen in je manier van koffiezetten kunnen al voor een smaakverschil zorgen, maar ook de zetmethode beïnvloedt de koffie. Speciaal voor de avontuurlijke koffiedrinkers die graag experimenteren, creëerde Simon Lévelt de thuisbarista cursus waarin je kennismaakt met verschillende zetmethoden.

In deel 1 starten zij met de snelfiltermethode, een veelgebruikte zetmethode waar toch nog het nodige te ontdekken valt.

De snelfilter
De ouderwetse snelfilter is nog steeds een van de populairste methoden om koffie te zetten. Het principe is simpel: het water sijpelt door de gemalen koffie in het papieren filter en wordt opgevangen in een verwarmde kan. Zodra je weet hoeveel water en koffie er nodig is voor jouw perfecte kop, kan er weinig meer fout gaan. Maar toch zijn er kleine aanpassingen die smaak en kwaliteit ten goede kunnen komen.

Water
Onder andere bij het water, een van de belangrijkste benodigdheden bij het zetten van koffie. Je kunt kraanwater gebruiken, maar ook kiezen voor bronwater of gefilterd water, wat minder kalk bevat. Het smaakverschil is misschien klein, maar het kan zijn dat jouw dagelijkse kop koffie er net wat lekkerder door smaakt.

Filters
Ook de keuze voor het filter kan voor smaakverschil zorgen. Bruine filters bevatten meer celstof dan de witte. De witte filters zijn gebleekt en daardoor ‘schoner’. Het nadeel van papieren filters is dat ze een papiersmaak kunnen afgeven. Of je dit hinderlijk vindt is persoonlijk. Je kunt de papiersmaak voorkomen door het filter te spoelen. Het is dan wel belangrijk dat je een ruime hoeveelheid water gebruikt.

Koffie
Het enige dat je nu nog mist om koffie te kunnen zetten is de koffie. Niet elke koffie is geschikt voor iedere zetmethode. Er wordt ook wel gezegd dat de koffie de zetmethode kiest. En ja, natuurlijk beslis je dat helemaal zelf en zet je de koffie zoals jij hem het lekkerste vindt.

De aanbevolen hoeveelheid koffie is 6 gram voor 100 ml water. Maal je de koffiebonen zelf? Kijk dan tijdens het koffiezetten hoe het water doorloopt. Als het water te snel doorloopt, maal je de bonen wat fijner. Als het water langzaam doorloopt of het filter overstroomt, maal de bonen dan wat grover. Voor de meeste koffies kun je uitgaan van fijngemalen koffiebonen, waarbij je de korrel nog wel goed kunt voelen.

De koffie kiest de zetmethode
Terugkomend op ‘de koffie kiest de zetmethode’, de manier waarop de koffie gezet wordt, geeft een verschil in smaak. Met de snelfiltermethode krijg je bijvoorbeeld een zeer licht zetsel waarbij voornamelijk de frisse tonen worden benadrukt. Daarnaast komen sommige koffies beter tot hun recht wanneer je kiest voor een andere zetmethode.

Benieuwd naar tips voor koffiezetten met de Chemex, Aeropress, Syphon of Ibrik? De hele thuisbarista cursus lees je hier.

, ,

By



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.