Overige

Zoete recepten met pompoen

19 sep , 2024  

Over iets meer dan een maand, op donderdag 31 oktober, is het Halloween. Waar we hier een paar jaar geleden natuurlijk nog niks van meekregen kom je er nu bijna niet meer onderuit om een gekke slinger op te hangen of een pompoen in je tuin of koffiebar te zetten. Als koffieliefhebbers, horeca-ondernemer of thuisbarista zijn we natuurlijk geïnteresseerd in iets lekkers voor bij de koffie dus waarom zouden we al dat overtollige vruchtvlees van die pompoenen niet gebruiken om iets tops te bakken?

Om jullie een beetje op gang te helpen, hier drie heerlijke pompoen recepten voor taarten en nagerechten die perfect zijn voor de herfst.

1. Klassieke Pompoentaart (Pumpkin Pie)

Deze traditionele Amerikaanse pompoentaart is een favoriet tijdens de herfst. De combinatie van romige pompoenpuree en warme kruiden zorgt voor een heerlijke traktatie.

Ingrediënten:

  • 1 kant-en-klare taartbodem (of zelfgemaakt)
  • 400 g pompoenpuree
  • 150 g bruine suiker
  • 2 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een taartvorm met de taartbodem.
  2. Meng in een kom de pompoenpuree, suiker, eieren, slagroom, kruiden en zout tot een gladde massa.
  3. Giet het mengsel in de taartvorm.
  4. Bak de taart in de oven voor 45-50 minuten, totdat de vulling stevig is en een mes er schoon uitkomt.
  5. Laat de taart afkoelen en serveer met slagroom.

2. Pompoen Cheesecake

Een rijke cheesecake met een herfstige twist door de toevoeging van pompoen en kruiden.

Ingrediënten:

  • 200 g koekjes (bijv. speculaas of digestive)
  • 100 g boter (gesmolten)
  • 400 g roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 250 g pompoenpuree
  • 150 g suiker
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl nootmuskaat

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
  2. Verkruimel de koekjes en meng met de gesmolten boter. Druk dit mengsel stevig op de bodem van de springvorm en zet het in de koelkast.
  3. Klop de roomkaas met de suiker tot een glad mengsel.
  4. Voeg de pompoenpuree, eieren, vanille-extract en kruiden toe en mix goed.
  5. Giet het mengsel op de koekjesbodem.
  6. Bak de cheesecake in de oven voor 50-60 minuten, totdat het midden net stevig is.
  7. Laat de cheesecake volledig afkoelen en zet hem vervolgens minstens 4 uur (bij voorkeur een nacht) in de koelkast.

3. Pompoen Cupcakes met Roomkaas Frosting

Deze luchtige pompoen cupcakes zijn heerlijk gekruid en worden afgemaakt met een romige roomkaas frosting.

Ingrediënten (cupcakes):

  • 200 g bloem
  • 200 g suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 200 g pompoenpuree
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille-extract

Ingrediënten (frosting):

  • 200 g roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 200 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract

Bereidingswijze (cupcakes):

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vul een muffinvorm met papieren vormpjes.
  2. Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda, kruiden en zout.
  3. Klop in een andere kom de eieren los en voeg de pompoenpuree, olie en vanille toe. Meng goed.
  4. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en roer tot een glad beslag.
  5. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met het beslag en bak de cupcakes in 18-20 minuten gaar. Laat volledig afkoelen.

Bereidingswijze (frosting):

  1. Klop de roomkaas en boter tot een romig mengsel.
  2. Voeg de poedersuiker en vanille toe en klop tot een luchtige frosting.
  3. Spuit of smeer de frosting op de afgekoelde cupcakes.

Bonus: Pompoen Tiramisu

Dit is een leuke variatie op de klassieke tiramisu, waarbij je pompoen en herfstkruiden toevoegt voor een extra twist.

Ingrediënten:

  • 300 g pompoenpuree
  • 200 g mascarpone
  • 100 g suiker
  • 250 ml slagroom
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • Lange vingers (genoeg voor een laag in je schaal)
  • 200 ml sterke koffie (afgekoeld)
  • Cacaopoeder voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Klop de mascarpone, suiker, pompoenpuree en kruiden tot een glad mengsel.
  2. Klop de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het pompoenmengsel.
  3. Doop de lange vingers kort in de koffie en leg ze in een schaal.
  4. Bedek met een laag pompoen-mascarpone mengsel en herhaal dit tot de schaal vol is.
  5. Laat de tiramisu minstens 4 uur (liefst een nacht) in de koelkast opstijven.
  6. Bestrooi voor het serveren met cacaopoeder.

Met deze recepten creëer je gegarandeerd heerlijke herfstige desserts! Ben je niet zo’n keukenprins/prinses? Kijk dan hier: wat kun je met je halloween pompoen doen

, , , , , , , ,

By



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.