Koffie is niet langer dat kopje dat je vroeger thuis dronk. Koffie is binnen en buiten. Koffie is stoer en stijlvol. Koffie is hip & happening. Wist je dat al? Maar weet je ook onderstaande feiten over koffie?
De hipste kantoormedewerker ziet er als volgt uit: strakke outfit, Cowboysbag cross-over en een koffie in de hand. Zonder die koffie is het ineens een heel ander beeld. Met een beker koffie in de hand geef je klaarblijkelijk een ander signaal af dan zonder. Je bent er gewoon helemaal hip & happening mee.
Het was een paar jaar geleden pas echt ‘in’. Eerst naar de coffee-corner voor een to-go voordat je met je 17 inch laptoptas naar het werk ging. Jaren daarvoor zag je het louter in Amerikaanse films voorbij komen. Mannen en vrouwen die met een beker koffie in de hand door de stad liepen.
Tegenwoordig is het gemeengoed geworden. Op bijna iedere hoek is wel een koffietentje te vinden en niemand kijkt er van op als je met een grote beker dampende koffie en je rugzak nog op het kantoor binnen komt.
Koffie is dagelijkse kost en we denken er nauwelijks nog bij na. Daarom is het wel interessant dat Men’s Health een aantal koffiefeiten opsomt die leuk zijn om te weten. En we vermoeden dat je ze nog niet kende.
1: Koffiebonen zijn eigenlijk geen bonen, maar pitten van de koffiebes.
2: Koffiebonen zijn groen en verkleuren naar mate ze rijper worden van groen naar geel naar rood.
3: Van alle soorten koffiebonen ter wereld zijn er slechts twee geschikt voor het maken van koffie: Arabica en Robusta.
4: De eerste koffie werd gevonden in Ethiopië.
5: Koffie bevat meer aroma’s dan wijn.
6: De intensiteit van de koffie (die bijvoorbeeld bij Nespresso op de capsules wordt aangegeven) geeft de brandgraad aan, niet de pittigheid.
7: Een sterke bak koffie hoeft niet per se een hoge intensiteit te hebben.
8: De brandgraad zegt niets over het cafeïne-gehalte in de koffie. Een hogere intensiteit hoeft dus niet meer cafeïne te bevatten.
9: Hoe langer de koffie in aanraking staat met water, des te hoger het cafeïne-gehalte van de koffie.
10: Espresso’s hebben vaak een hoge intensiteit maar bevatten minder cafeïne dan filterkoffie.
11: Hoe langer de boon wordt geroosterd, des te meer de smaak van de koffie bitter wordt.
12: Korter roosteren zorgt voor een zuurdere smaak.
13: Het woord ‘espresso’ komt van het Latijnse woord voor ‘uitpersen’.
14: Je kunt het beste voordat je koffie drinkt een glas water drinken. Het water reinigt je smaakpapillen, wat er voor zorgt dat je de aroma’s beter proeft.
15: Het duurt ongeveer drie uur voordat koffie in je lichaam is uitgewerkt.
Comments RSS Feed