Koffie wordt vaak gezien als de motor van kantoor. Verslappend personeel zou dankzij koffie beter werken en vrolijker worden. Die resultaten worden nu weersproken door nieuw onderzoek. Juist wie mindert met koffie gaat beter werken.
Schrijver Travis Bradberry beschrijft dat juist een hoge emotionele intelligentie de sleutel tot succes is. De best presterende werknemers blijken goed in het beheersen van hun emoties.
Laat dat nu net hetgeen zijn dat verloren gaat na de inname van cafeïne. De adrenaline die vrijkomt nadat je een door de collega aangereikt kopje koffie drinkt, zorgt ervoor dat de koffiedrinker minder rationeel en meer emotioneel wordt. Emoties zegevieren over het gedrag, aldus Bradberry.
KOFFIE WERKT ALLEEN OP KORTE TERMIJN
Onderzoek van de Johns Hopkins Medical School wijst uit dat de positieve gevolgen van cafeïne helemaal niet zo positief zijn. Op korte termijn wel, maar als er naar de lange termijn wordt gekeken, blijkt dat cafeïne vooral helpt om uit de dip te komen die ontstaat na het gebruik van … cafeïne!
Koffie helpt dus vooral om van de ontwenningsverschijnselen van koffie op te heffen.
KOFFIE VERMINDERT REM-SLAAP
Het grootste nadeel van koffie is het effect op je slaap. Het duurt lang, 24 uur, voordat cafeïne geheel uit je bloed is verdwenen. Ieder kopje koffie dat je na twaalf uur ‘s middags hebt gedronken speelt nog op als je gaat slapen, wanneer de cafeïne nog 50 procent van zijn kracht heeft.
Dat heeft niet alleen gevolgen voor het inslapen, maar ook voor de REM-slaap die wordt verminderd door de cafeïne. Bradberry suggereert dat de koffiedrinker dus al “emotioneel gehandicapt” wakker wordt en juist dan weer koffie nodig heeft om op het oude niveau te komen waarmee een vicieuze cirkel ontstaat.
Wie van de psychische en fysieke cafeïneverslaving af wil, wordt aangeraden om langzaam te minderen. De ontwenningsverschijnselen kunnen heftig zijn.
Bron: NRC.nl/Carriere
Comments RSS Feed