In oktober 2010 opende er in Oeganda een nieuwe koffiefabriek. De bouw van de fabriek was een gezamenlijk project van Simon Lévelt en het Oegandese bedrijf Kawacom. Vijf jaar later brachten zij opnieuw een bezoek aan de fabriek.
Parel van Afrika
Oeganda heeft een zeer geschikt klimaat voor de productie van koffie. Het tropische klimaat wordt getemperd door een verkoelende wind vanuit de bergen. De weelderige vegetatie is het resultaat van overvloedige regenval in twee regenseizoenen rond april en november. Niet voor niets werd Oeganda in 1907 door Winston Churchill, toen nog onderminister van Koloniën, De Parel van Afrika genoemd.
De koffieproductie is een van de belangrijkste inkomsten van Oeganda. Zo is het land bijvoorbeeld Afrika’s grootste producent van Robusta koffie. En produceert ook uitstekende, zelfs prijswinnende, Arabica.
Kawacom koffiefabriek
Simon Lévelt is al ruim 15 jaar een tevreden afnemer van de koffie van Kawacom. Mede door de fijne contacten met deze koffieproducent hebben ze in 2002 de begeleiding voor de Utz certificering van Kawacom op zich genomen. Voortbordurend op het verhogen van de kwaliteit is in 2008 besloten tot het bouwen van een centrale koffiefabriek.
In Bugisu, Oost Oeganda, verbouwen kleine boeren biologische Arabica koffie. De koffieboeren verwerkten zelf hun koffie, wat geen constante kwaliteit geeft. Vandaar dat Simon Lévelt en Kawacom besloten gezamenlijk te investeren in een centrale fabriek. De fabriek voor de bewerking van Arabica koffie was nieuw en uniek voor Oeganda. Naast de bouw van de fabriek worden de boeren ook getraind in onder andere de juist plukmethode. Dit samen geeft een mooiere kwaliteit koffie en een hogere prijs voor de boeren.
Deze state-of-the-art fabriek is een van de twee fabrieken in Oeganda die de koffie volgens de natte methode verwerkt én uitsluitend biologische en Utz gecertificeerde koffie verwerkt. De bouw van de fabriek en de training van de biologische koffieboeren heeft ruim twee jaar geduurd.
Voor meer informatie over de koffiefabriek in Oeganda klik je hier >
koffiepratner, oeganda, simon levelt
Comments RSS Feed