Koffie soorten, Slowcoffee / filterkoffie, Technieken
Ben je een echt koffieleut dan drink je zeker vier koppen koffie per dag. Ook op warme zomerdagen wil je graag koffie bestellen en drinken, maar dan liever koud. Een oplossing is de koude koffie. Er zijn meerdere zetmethodes om een koude koffie te maken. We nemen de ijskoffie, cold brew en Dutch coffee onder de loep. Hoe maak je thuis of in je horeca zo’n heerlijke koude koffie?
IJskoffie
De simpelste manier om van koffie een koude drank te maken is door koffie te zetten en deze warm in een glas vol ijsblokjes te gieten. Gebruik je een espressomachine, kies dan voor een espresso. Door het smelten van de ijsblokjes hou je een minder sterke ijskoffie over. Maak je koffie met een filter, doe er dan een extra schepje koffie bij zodat het niet te slap wordt. In beide gevallen geldt dat je best kunt kiezen voor een aromatische zachte koffie zoals de Kenya AA of Ethiopië Yirgacheffe. Deze manier van ijskoffie maken is snel en makkelijk en bovendien kun je de ijskoffie uitbreiden met toevoegingen als condenseerde zoete melk of een scheutje siroop zoals die van Routin 1883.
Cold brew
Bij de cold brew methode wordt de koffie gezet met koud water. Voor deze methode heb je wel veel geduld nodig zo’n 12 tot 24 uur! Hoe werkt het: je mengt grof gemalen koffie met koud water en laat dit in een gesloten kan, weckpot of cafetière trekken. Voordeel van deze methode is dat je direct een grote hoeveelheid kunt maken die bovendien mits gekoeld en afgesloten wel 30 dagen houdbaar is. Na het trekken kun je koffie door een filter gieten zodat de koffiedrap achterblijft. Cold brew koffie is over het algemeen zacht van smaak, maar heeft wel meer cafeïne in zich dan warm gezette koffie. Doordat de koffie in koud water trekt komen minder bittere smaken vrij anderzijds door het lange trekken komt er wel meer cafeïne vrij. Je kunt de koude koffie puur drinken met ijs of met gecondenseerde of volle melk. Kies bij de cold brew methode ook voor een zachte koffie met een goede body en uitgebalanceerde zuurgraad. Zoals de Uganda Bugishu AA of Kenya AA.
Dutch coffee
De Dutch coffee is een manier van koffiezetten die stamt uit de VOC-tijd. Hierbij druppelt ijswater heel langzaam over de gemalen koffie. Het zetten van een pot Dutch Coffee duurt 4 tot 6 uur maar het resultaat is dit meer dan waard. Dutch Coffee oxideert nauwelijks en biedt volle ruimte voor de smaak van de gebruikte koffieboon, doordat de koffie met koud water bedruppelt wordt is de koffie vele malen minder bitter en zuur dan reguliere koffie. Daarnaast bevat Dutch Coffee 0 calorieën omdat de vetten in de koffie niet oplossen in koud water. Net als bij cold brew is Dutch coffee lang houdbaar. Voor deze methode is wel een Dutch coffee maker of bijvoorbeeld een trinity one nodig om het ijswater ook daadwerkelijk druppel voor druppel te laten extraheren. In sommige horeca zie je zo’n Dutch coffee maker staan. In dat geval kun je daar dus een echte verse koude Dutch coffee bestellen.
Meer info: lees Wat is Dutch Coffee
cold coffee, coldbrew, dutch coffee, dutch cold, featured, ijskoffie, koude koffie
Comments RSS Feed