Koffie soorten, Onderzoekjes

Koffiepraat proefpanel

22 sep , 2015  

We hebben er weer één, een Koffiepraat Proefpanel. Ditmaal gaat het om een drietal koffies uit Costa Rica. De koffie wordt direct op de plantage geroosterd (waar hebben we dat eerder gehoord) en komt dan deze kant op. De leverancier van deze koffie stelt 8 proefpakketten van ieder 3 x 250 gram. Dit is de beschrijving die hij ons aanleverde:

Deze koffie is bestemd voor een marktonderzoek om te kijken in welke mate er behoefte is aan deze koffiesoort op de Nederlands / Europese koffiemarkt. De betreffende koffieboer wilt zijn koffie aanbieden op een manier zodat hijzelf eraan verdient en niet dat zijn koffie tegen lage prijzen wordt opgekocht zodat andere partijen winstmarges pakken op zijn product. Bestellingen die in de toekomst worden gedaan komen direct bij de koffieboer terecht, zodat zijn familie de marges krijgt waar ze hard voor werken. Daarnaast is de koffieboer van mening dat deze koffie te goed is om tegen lage prijzen te worden opgekocht en door handelaren in een blend worden gemixt om zo meer volume te krijgen.

Een aantal door de koffieboer aangedragen feiten op een rij:

  • De koffie is afkomstig uit Costa Rica
  • Branddatum begin september 2015.
  • De koffiebonen zijn 24 uur na oogsten gebrand om fermentatie / negatieve invloed op de boon tegen te gaan. Zodra de boon is geplukt ontstaat er organische afbraak, dit wordt tegengegaan omdat de boon vrijwel direct van de schil wordt ontdaan, gedroogd en gebrand. Binnen 24 uur. Hierdoor ontwikkelt de boon minder zuurtegraad en dit draagt bij aan een meer soepele, frisse smaak van de boon.
  • Lage zuurtegraad en dus beter voor tanden en darmen.
  • Groeit tussen 1600m – 1700m boven zeeniveau en gem. temperatuur van 19 Graden Celsius, en een neerslag van gemiddeld 240 cm p. jaar.
  • Onderdeel van een coöperatief gericht op een meer duurzame manier van verbouwen en een betere welzijn voor de families op de plantages.
  • Single origine non blended Arabica
  • De middleman / tussenhandelaar is er tussen uit gehaald.
  • Smaak: Fruitig; fris, lage zuurte.

Er zijn 3 soorten bonen te onderscheiden. Deze worden aangeduid als MM; RP; GR. De reden voor deze “codes” is dat de bonen waarschijnlijk andere namen krijgen voor de verkoop.

  • MM heeft een medium roast
  • RP heeft een medium / dark roast
  • GR is een gourmet koffie en heeft een dark roast.

Vindt jij het leuk om deze koffies te proeven en je bevindingen op het koffieforum te delen? Meld je dan snel aan in het betreffende proefpanel > Wees er snel bij want vol = vol.

, ,

By



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.