Koffie soorten

Koffiebonen in alle soorten en maten

13 feb , 2019  

Iedereen herkent een appel, als fruitsoort. Toch zijn er enorm veel soorten appels die zich onderscheiden in kleur, vorm en smaak.  Je hebt groene, rode, zoete, zure, harde en zachte appels. Ondanks de verschillende eigenschappen herkennen we ze toch allemaal als appel. Zo is het ook met ongebrande koffie. Iedereen herkent een koffieboon, maar toch zijn er enorm veel verschillen. Verschillen in vorm, kleur en smaak zijn ook bij koffiebonen te onderscheiden.  En dat is eigenlijk heel bijzonder als je bedenkt dat alle koffie die wij kennen afkomstig is van één gestolen koffieplantje.

Ethiopië oorsprong van groene koffie
De oorsprong van de koffieplant ligt in Ethiopië. De plant is daar in vele variaties te vinden. Elke streek heeft wel een eigen variant. Er is geen ander land ter wereld waar de koffieplant van nature groeit en waar zoveel koffievarianten voorkomen. Daarvan zijn Harrar, Sidamo en Yirgacheffe de bekendste Ethiopische ongebrande koffiebonen die wij hier kennen.

Koffiebonen: het ‘zwarte goud’
Vanuit Ethiopië is de groene koffie terecht gekomen in Yemen en al snel werd het via de havenstad Moka via schepen verhandeld naar vooral Nederland. De handel in koffie startte in de 16de eeuw. Hoewel elk schip streng gecontroleerd werd wisten de Nederlands toch ook de koffieplant het land uit te smokkelen en werd deze voor het eerst succesvol op Java geplant. Het ‘zwarte goud’ was nu in handen gekomen van de koloniale grootmachten.

Typica en Bourbon koffiesoorten
Vanuit alle koffievarianten (2000-3000) die van nature in Ethiopië groeien werd er dus maar één variant meegenomen. De zogenaamde Typica. Eigenlijk is dus de Typica variant de basis van bijna alle koffieplanten die nu veelvuldig geteeld wordt in Azië en Latijns-Amerika en allerlei soorten arabica ongebrande bonen voortbrengt . Deze Typica werd in Frankrijk in een kas opgekweekt tot de Nobel Tree en van daaruit geplant op het eiland Bourbon het huidige Réunion, dat ligt ter hoogte van Madagascar in de Indische oceaan. De koffieplant muteerde daar en zo ontstond de Bourbon het werd de tweede grootste koffievariant naast de Typica. De Bourbonplant was zeer productief en bovendien had de boon een bijzonder zoete smaak.  Deze Bourbon koffiesoort is op verschillende plaatsen geplant een bekende variant is de Yellow Bourbon in Brazilië.

De grootste ongebrande koffieboon heet ‘Olifantsboon’
Nadat de Typica geteeld werd op Java is deze koffieplant ook op andere plekken geplant zoals in Zuid-Amerika. Een bijzondere mutant van de Typica is de Maragogype. De koffie kenmerkt zich door een grote plant en bovendien een zeer grote bes en groene koffieboon. De koffie dankt zijn naam aan de naam van het dorp Maragogype in Brazilië waar de plant ontdekt werd. Inmiddels is deze ‘olifantsboon’ ook in andere landen terug te vinden zoals in Guatemala en Mexico ook daar draagt deze ongebrande koffie de naam Maragogype.

Elk land zijn eigen koffienaam
Hoewel de meeste ongebrande koffie die wij kennen dus afkomstig is van de Typica variant zijn per plaats en land nieuwe kenmerken te herkennen. Elk land gaf de ongebrande koffie een nieuwe naam. Namen die deze kregen zijn en nog steeds te koop zijn als ruwe koffieboon zijn: Criollo (Zuid-Amerika), Arabigo (Americas), Kona (Hawaii), Pluma Hidalgo (Mexico), Garundang (Sumatra), Blue Mountain (Jamaica, Papoea-Nieuw-Guinea) , San Bernardo & San Ramon (Brazilië), Kents & Chickumalgu (India).

Terug naar de oorsprong van ongebrande koffie
Met deze koffie geschiedenis in gedachten is het opeens een stuk eenvoudiger te begrijpen waarom Ethiopische ongebrande koffie zo uniek is. Terwijl de rest van de ruwe koffie in de wereld, tot op zekere hoogte, is afgeleid van de Typica plant die uit Jemen gesmokkeld werd, is er een substantiële genetische variatie tussen de koffieplanten in Ethiopië. Geschat wordt dat meer dan 90 procent van het genetische materiaal van ‘Coffea Arabica’ zich in hetzelfde land bevindt. Om deze reden kunt u meer verschillende smaken ervaren in Ethiopische koffie dan waar dan ook.

Geisha Panama: duurste groene ongebrande koffiebonen ter wereld
Gesha is een koffieproducerende regio in Ethiopië, vanwaar de populaire variëteit Gesha koffie afkomstig is . Gesha of Geisha  is een Ethiopische koffie variant die ook in een ander land namelijk in Panama dezelfde eigenschappen heeft als in Ethiopië zelf. Dit is zeer uitzonderlijk. De huidige ‘duurste koffie ter wereld’ werd in de vorige eeuw vanuit Ethiopië naar Latijns-Amerika gebracht, aanvankelijk als een potentieel ziektebestendig gewas. Later werd echter ontdekt dat de smaak, in tegenstelling tot andere ongebrande koffie uit Panama,  met tonen van jasmijn, perzik en bergamot overeen kwam met de Gesha koffiebonen in Ethiopië.

Onontdekte ruwe koffiesoorten
Er wordt gezegd dat elk Ethiopisch dorp tegenwoordig zijn eigen variëteit aan ongebrande koffie heeft, dus wie weet hoeveel meer potentiële super koffiesoorten er nog wachten om ontdekt te worden? Tot die tijd heeft u bij de Fleur de Café de keuze uit meer dan 30 soorten ongebrande koffie. Bestel uw ongebrande koffie makkelijk via onze webshop.

, , , ,

By



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.