Het is waarschijnlijk de populairste drank in ons land en toch weet bijna niemand hoelang we al genieten van dit zwarte goud. Dus zijn we op onderzoek gegaan en we kunnen alvast verklappen dat Nederland een grote rol heeft gespeeld in alles wat voorafging aan de huidige internationale koffiecultuur.
Voordat we ingaan op de geschiedenis van koffie in Nederland, eerst een blik op de historie wereldwijd. Want wanneer zijn we eigenlijk met koffie drinken begonnen? Hiervoor gaan we terug naar het (tegenwoordige) Ethiopië, waar hoogstwaarschijnlijk koffie drinken al rond 1390 is ontdekt.
In Nederland zagen we de eerste koffieplanten pas aan het einde van de 17e eeuw. Amsterdam werd echter een van de belangrijkste steden voor het verhandelen van koffie en Nederland was zelfs de eerste die dit op grote schaal deed binnen Europa. De zaden en plantjes werden gesmokkeld, om ze vervolgens naar koloniën te brengen, waaronder Java.
We drinken dus al sinds het begin van de 18e eeuw koffie, toen de prijzen betaalbaar werden en niet alleen de bourgeoisie hiervan kon genieten. Halverwege de 18e eeuw werd koffie populairder dan bier, en was het zelfs de drank die het meest gedronken werd in Nederland. Uiteraard had men toen nog geen handige koffiecapsules, en er was ook qua smaak nog niet heel veel te kiezen. Gelukkig kwamen er na verloop van tijd steeds meer verschillende smaken en aroma’s bij. Zo ontstond ook het blenden van koffiesoorten, voor het creëren van een consistente smaak.
De eerste koffie die we als Nederlanders dronken was de Arabica, een koffieplant die tegenwoordig nog steeds wordt verbouwd in verschillende landen, waaronder Brazilië, Colombia en Costa Rica. Oorspronkelijk kwam deze soort dus uit Ethiopië. Later kwam hier de Robusta koffie bij, die nog steeds in Afrikaanse landen wordt verbouwd, maar ook in Vietnam, Brazilië en Indonesië. De Arabica koffie werd in sommige landen vervangen door de Liberica, aangezien deze beter bestand is tegen ziekten. Een koffiesoort die overigens ook in Suriname werd verbouwd in de 20e eeuw. Tenslotte kwam hier Excelsia koffie bij, met een zeer uitgesproken en fruitige smaak. Een koffie die tegenwoordig voornamelijk afkomstig is uit het Zuid-Oosten van Azië, waaronder Vietnam.
Naast verschillende koffiesoorten, kennen we natuurlijk ook allerlei koffiemachines. Ook de koffiemachine kent een rijke geschiedenis. Zo werd koffie vroeger gezet op een soortgelijke manier als het maken van Turkse koffie. Waarbij gemalen bonen werden gekookt en dit in het geheel werd gedronken. Hierna kwamen de cafetieres (uitgevonden in 1935) en mokkapotten in trek, die een beetje op dezelfde manier werken.
Het maken van espresso werd vrij snel hierna uitgevonden, maar het duurde even totdat dit echt populair werd. Het kenmerkende van een espresso apparaat was destijds al dat je dus maar één kopje tegelijkertijd kon zetten. Nespresso is hier een mooi voorbeeld van en hoewel het idee voor een systeem al in 1970 ontstond, werd de eerste Nespresso koffiemachine pas in 1986 verkocht in Japan. Andere landen in Europa volgden snel en tegenwoordig kunnen we allemaal genieten van hun verschillende smaken en koffiesoorten. Ook de huidige ontwikkelingen staan niet stil en sinds 2023 is het bijvoorbeeld mogelijk om cups te kopen die biologisch afbreekbaar zijn.
espressomachine, geschiedenis, koffie, koffiecapsules, koffiegemak, koffiemachine, koffiesoorten, nespresso, zetwijzen
Comments RSS Feed