Koffie soorten, Overige, Slowcoffee / filterkoffie, Technieken

Wat is het perfecte kopje koffie?

8 jun , 2015  

Voor de echte liefhebbers leidt de vraag hoe je het perfecte kopje koffie maakt tot een intens debat. Bestaat dat perfecte kopje koffie überhaupt wel? De Frog Blog van de Rainforest Alliance legde het voor aan een aantal koffie-experts.

chemex-ottomaticOm het perfecte kopje koffie te krijgen gaat het in de basis natuurlijk altijd om de ruwe boon, zegt Gerrit Hesselink van Hesselink Koffie: “Mijn favoriete koffieland is toch wel Guatemala. Wat betreft smaakbeleving betreft ben ik ook dol op Indonesië, vooral de espressos zijn ware smaakbommetjes (bonbonnetjes): iets zwaarder gebrand maar niet te donker zodat de fruittonen toch aangenaam aanwezig blijven.

Juiste dosering
Na een paar dagen rust moet je de koffie natuurlijk fijn en vers malen en op de juiste manier doseren, adviseert Hesselink. “Ook belangrijk daarbij is een mooi schone filterdrager en dat je ervoor zorgt dat je machine ook mooi schoon is, Daarbij moet natuurlijk de temperatuur goed zijn afgesteld. Dan doe je de filterdrager onder de machine, wellicht iets voorwellen, en kun je de espresso bereiden. Als deze er een beetje stroperig uitloopt weet je dat je de goede afstelling te pakken hebt. De aroma’s stijgen uit het kopje. Heerlijk!! Als het espresso kopje halfgevuld is kun je nogmaals het aroma opschuiven en daarna van de eerste slok genieten! Het smaakt natuurlijk nog beter als je weet dat deze koffie Rainforest Alliance gecertificeerd is.”

Ristretto
Ook van Eddy Kreischer van Moliendo caffè by Espressissimo gaat de voorkeur uit naar espresso: “Bij voorkeur van een melange van de beste single origins uit Brazilië, Nicaragua en Ethiopië. In de ochtend maak ik een uitzondering en drink ik mijn koffie met gekookte melk. Naarmate de dag vordert maal ik de koffie fijner en worden de kopjes espresso vanzelf ristretto. Best wel klassiek eigenlijk, maar perfect uitgevoerd is dat voor mij de beste methode.”

kopjeEen heilige graal
Maar bestaat die eigenlijk wel, die perfecte kop koffie. “De ‘perfecte kop koffie’ ken je niet, maar zoek je”, stelt Lammert Brouwers van Brandmeester’s. “De perfecte kop koffie heb je niet, maar herinner je je slechts. De perfecte kop koffie is een weemoedig verlangen, omdat je ‘m ooit ergens hebt geproefd.”

Koffie is dan ook een werk van liefde, stelt hij. “Is er iemand die met de passie van een koffie aficionado of barista naar het beste meel zoekt? Is er een suikerliefhebber die op dezelfde – gepassioneerde – wijze dagelijks zijn zoektocht voorbereidt en uitvoert, en zijn vorderingen op papier vastlegt? Alleen koffie is ‘a labor of love, an endless quest for perfection`. Misschien is er een weg naar toe, maar de eindbestemming zelf zullen we nooit bereiken. De ‘perfecte kop koffie’ is nergens te koop, het is als een ‘shooting star in the sky’, die komt altijd als een verrassing en onverwacht.”

Het punt in deze is volgens Brouwers, dat er oneindig veel variabelen zijn die bepalen of de ‘cup quality’ van de koffie slecht, goed of bijna perfect is. Denk aan het klimaat, bodem, schaduw waarin de koffieplanten groeien, aan de oogst, verwerking, opslag en transport in het land van herkomst. Denk aan branding, verpakking, maling, dosering, bereiding in het land van consumptie.

“Juist de ongrijpbaarheid van de werking en de complexiteit van alle parameters tezamen maakt koffie zo boeiend, vindt Brouwers. “De onvindbaarheid stuwt ons voort om te blijven zoeken, ‘we love, but we suffer’. De legende van het perfecte kopje koffie lijkt daarom meer op een zoektocht naar de heilige graal.”

Bron: Frog Blog

, , , , , , ,

By



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.